1 Şubat 2010 Pazartesi

Dikkat! Bu haberler ruh sağlığınızı bozabilir

Şimdi size geçen haftaya ait 4 haberi alt alta özetleyeceğim. Ama şimdiden uyarayım bu haberler “kötü” haberler, “içinizi acıtacak”, “yuh, bu kadar da olmaz” dedirtecek haberler…

İşte ilk haber:

12 yaşında bir küçük kız çocuğu, 4 inek karşılığı imam nikâhıyla birine satıldı. Ama küçük kız anlaşamayınca baba evine döndü. Ancak hamileydi. Baba, kızının eve dönmesini kabullenemedi bir türlü, şiddet uyguladı. Kız, ancak oyuncak bebeklerle oynayacağı bir yaşta bebeğini düşürdü. Doktorlar aldı bebeğini… Baba bu kez kızını 10bin lira karşılığı bir başkasına “sattı”… Alıcıda sadece 3 bin lira vardı, onu verdi üstünü sonra tamamlamak üzere… Ama gel zaman git zaman kızın babası, başlık parasının kalanını istedi. Para çıkışmadı, aileler karakolluk oldu. Zaten bu rezillik de o zaman çıktı meydana… Kızı ’satan’ babası da dahil 7 kişi gözaltına alındı, 2’si tutuklandı. Kızın ölen bebeğini müdahaleyle alan doktorlar hakkında da soruşturma açıldığı açıklandı. Bütün bunlar yıllar önce değil, 8 ay önce yaşandı; Çorum’da…

***

Bu haberden birkaç gün sonra başka bir haber daha düştü ajanslara… Bu kez Van’ın Çaldıran ilçesinde, bir adam, 14 yaşındaki bir kızını, 27 yaşındaki biriyle 15 bin lira başlık parası karşılığında evlendirdiği için hâkim karşısına çıktı. Baba başlık aldığı iddiasını yalanladı. Kızını, istediği için evlendirdiğini söyledi. Mahkeme Başkanı’nın sözleri, tüm töre cinayetlerinin, başlık parasıyla kız alıp satmaların özeti ve tepkisi gibiydi: ” Madem kızları sevdikleriyle evlendiriyorsunuz, aşka saygınız var. Kızlar sevdikleriyle evlendiklerinde ya da kaçtıklarında, onları töre diye niye öldürüyorsunuz? Sen kendin verince töre cinayetine gerek yok öyle mi?”
Sonra kızı verdi ifadesini: “Babam 15 bin TL başlık parası vererek beni sağır ve dilsiz olan S.K.’ya verdi. Ben bu evliliği istemedim. Ama doğuda yaşadığımız için kabul etmek zorunda kaldım.”
Mahkeme Başkanı’nın “Şikâyetçi misin?” sorusuna verdiği yanıt ise küçük kızın çaresizliğini gözler önüne seriyordu: “Hâkim Bey, şikâyetçiyim desem siz bunları affetmeyeceksiniz. Benim 5 tane kardeşim var. Bu nedenle babamdan şikâyetçi değilim, ama diğerlerinden şikâyetçiyim…”

***

Üçüncü haber… Sakarya’da geçen yıl, biri 8, diğeri 14 yaşında olan iki kızına, eşinin ölümünden sonra tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan babanın duruşmasında iki kardeş ifadeleriyle şoke etti: “Önce babam, sonra amcam tecavüz etti”.

***

Dördüncü haber…

Danimarka’da koalisyon hükümetini dışarıdan destekleyen sağ eğilimli Danimarka Halk Partisi Milletvekili Jesper Langballe, ülkenin önde gelen gazetelerinden Berlingske Tidende’de dün yayımlanan tartışma sayfasındaki yazısında, “Müslüman babaların kızlarını öldürdüğünü, amcalarının tecavüz etmesine göz yumduklarını” belirtti. Kısa süre önce Müslüman babaların kızlarına tecavüz ettiği iddiasını ortaya atan Özgür Yayın Derneği Başkanı Lars Hedegaard’ın bu iddiasını destekleyen yazısında Langballe, “Elbette Lars Hedegaard Müslüman babalar kızlarının ırzına geçiyor demeyecekti. Esas gerçek kızlarını öldürmeleri (töre cinayeti denilen olaylar) ve aynı zamanda amcalarının kızlarına tecavüz etmelerine göz yummaları” gibi cümleler kullandı.

***

Bilmem bu haberlerin üstüne yorum yapmaya var mı? Ben sözün bittiği yerdeyim… Ama sizlerin yorumlarını bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder