8 Mart 2010 Pazartesi

KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Kadını kurtaracak gizli bir formül mü var?

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü... Farklı farklı kadın kuruluşları dünden beri çeşitli etkinlikler düzenliyorlar dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanında. Dün mesela Konya'da bir grup kadın, 'şiddet' araç gereçlerini -ütü, çaydanlık, vs-, önüne dizmiş, şiddeti protesto ediyordu. Bir de temsili tabut vardı; üstüne gelinlik örtülmüş. O da töre cinayetlerine kurban giden isimsiz ve de fotoğrafsız kızları temsilen ortalarında duruyordu.

Çanakkale'de başka bir gösteri vardı. Eğitim- Sen Çanakkale Şubesi Kadın Sekreteri Sevim Kırcı, "Bozulan aile ekonomisi ya da işten atılmalar nedeniyle işsiz kalan erkek, öfkesini kadına yöneltmektedir. İşsizlik ve yoksulluk, kadınları fuhuş sektörünün hedef kitlesi haline getirmektedir" diye haykırıyordu.
Dün İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası da bir rapor açıkladı; "Kadınım, İşsizim, Mutsuzum" adını taşıyan. Rapora göre ülkedeki işsizlerin üçte biri kadın... Kadın ve erkekler arasındaki ücret farklılıkları ise yüzde 27'lere ulaşmış. Yani eşit işi yapan bir erkek ve bir kadın varsa; erkek, sadece 'cinsiyeti' nedeniyle kadından yüzde 27 daha fazla ücret alıyor.

Devletteki hesap çarşıya uyacak mı?

Dünkü Akşam'ın manşetini okuyup bütün bunları bir araya getirince bu yazıyı yazmaya karar verdim. "Asiye'yi devlet kurtaracak" başlıklı habere göre Başbakanlık bir genelev projesi hazırlamış. Özel bir heyet, 3 bin hayat kadınıyla yüz yüze görüşecek, "Beni kurtarın" diyene de iş bulup topluma kazandıracakmış. Çok güzel bir girişim... Kimse 'kötü' diyemez.... Ancak acaba 'devletteki' hesap, çarşıya uyacak mı? Neden mi bu soruyu soruyorum?

Hangi iş kollarında çalıştıracak?

Çünkü zaten işsizler ordusunun üçte biri kadın... Üstelik onların içinde üniversite, hatta iki üniversite mezunları da var. Ve "Kadınlar Günü" konuşmasında bir kadın; "İşsizlik ve yoksulluk, kadınları fuhuş sektörünün hedef kitlesi haline getirmektedir" diyor. Ezcümle, kadınlar işsizlik yüzünden fuhuş sektörünün tehdidi altında... Devlet ise genelevden kurtulmak isteyen kadınlara iş bulmayı taahhüt ediyor. Peki bu kadınlara ne iş bulacak? Hepsinin eline bir örgü şişi verip kazak mı ördürecek? Ya da tekstil atölyesine mi verecek bu kadınları? Hoş onu yaptırsa bile, talep olmadıktan sonra, yapılanlar satılmadıktan sonra neye yarar bu iyi girişim...
Bundan sonraki aşama olarak, genelevden kurtarılan bu kadınların hangi iş kollarında çalıştırılacaklarının açıklanması gerekiyor. İnsanlara boşuna bir umut vermeden önce, altyapıyı hazırlamak gerekiyor.
Bu yazıyla amacım kadınların moralini bozmak değil, sadece bir gerçeğin altını çizmekti. Her şeye rağmen "gününüz" kutlu ve aydın olsun:)
Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder